Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum - 21/01/19
18:00 - 22:00

Locatie
Het Oude Tolhuys

Categorieën


Thema: ‘cultural intelligence is what we need in connecting refugees with the Dutch jobmarket and companies(dr.Noemi Mena Montes)

Werken in een bedrijf dat internationale samenwerking nastreeft? Uitdagend en stimulerend om met collega’s uit diverse culturen in een team te werken? Je leert toch steeds van elkaar? En bij jouw opdrachtgevers of werkgever is diversiteit een van de kernwaardes, dus dat zit wel goed toch…?

“The moment you think you know is the moment you’ll stop learning” zegt Noemi Mena Montes, PhD. Political Communication (Universidad Rey Juan Carlos Madrid).

Louter begrip hebben van de andere culturele waardes is niet voldoende om effectief samen te werken in een internationaal team volgens Mena Montes. Er zijn ook vaardigheden nodig zoals het accepteren en zelfs adapteren van de culturele verschillen. Vaardigheden die ervoor zorgen dat de samenwerking soepeler en efficiënter verloopt, zodat er sprake is van een verbinding en van meer dan alleén interactie. Wanneer hoogopgeleide vluchtelingen (eventueel) na een aanvullende HBO of WO-studie- aan de slag gaan in NGO’s en bedrijven worden zij en hun nieuwe collega’s geconfronteerd met vanzelfsprekendheden en informele eisen die dan de samenwerking behoorlijk kunnen bemoeilijken.

Zelf getogen in Catalonië/Spanje weet zij uit privé-ervaring zeker: niet praten over de culturele verschillen (incl. politieke) werkt absoluut niet en drijft mensen op den duur uit elkaar, ondanks goede intenties.

Dr.Noemi Mena Montes is expert in migratie en interculturele communicatie. Referenties als onderzoeker en politiek adviseur voor EU-stichting tijdens de vluchtelingencrisis. Journalist en PhD Politieke communicatie, momenteel parttime als lector en onderzoeker verbonden aan de Faculteit Communicatie, Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier is ze tevens supervisor van MA-dissertaties (Internationaal Business and Communication Programma).

Noemi heeft rondgereisd en gewerkt in diverse landen van het Midden-Oosten en publiceerde over haar ervaringen in Jordanië (2013) in Libanon (2014) in Spanje en andere landen. De laatste jaren verzorgt zij seminars en train de trainers (/docenten) cursussen over interculturele communicatievaardigheden voor medewerkers en vluchtelingen die bij NGO’s en bedrijven werken.

Op 21 januari komt zij vertellen over haar drijfveren en zal ons meenemen in het begrip ‘cultural intelligence’. De spreektaal is Engels die avond en ter ondersteuning worden ook sheets getoond.

Vraag ter voorbereiding: “mag je iemand afwijzen in een sollicitatiegesprek die geen handen schudt?” Waarom ja/nee?

Aanmelden

Er kunnen geen aanmeldingen meer worden geplaatst voor dit evenement.